Verslag van de Algemene Ledenvergadering (ALV) van ‘Ons Mooi Epe’ (OME), gehouden op 12 november 2024 bij Vanouds te Epe

Aanwezig: 18 Leden (namen bij bestuur bekend) en het bestuur van OME.
De agenda was als volgt:

 

Introductie
De voorzitter Ben van der Sman opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. OME wordt regelmatig benaderd door leden over diverse onderwerpen met de vraag of OME hier wat aan zou kunnen doen.
Op dit moment ligt er een onderwerp op tafel, het centrumplan gemeente Epe, waarvoor de gemeente OME heeft gevraagd deel te nemen in de participatiegroep. Omdat het plan van de gemeente uitgaat van het afsluiten van de hoofdstraat voor autoverkeer, en hiervoor verschillende varianten zijn, heeft het bestuur besloten dit onderwerp eerst aan de ALV voor te leggen alvorens advies uit te brengen.
Daarnaast zijn er een aantal onderwerpen waarover de leden in de nieuwsbrieven zijn geïnformeerd. Mogelijk zijn hier nog vragen over, zodat het bestuur die kan beantwoorden.
Eén lid brengt tijdens de vergadering een paar keer naar voren dat het bestuur niet kan handelen zonder eerst ruggespraak te houden met de leden. Hierop wordt vanuit de
vergadering gereageerd. De ALV is het hoogste besluitvormende orgaan binnen de vereniging; het bestuur vertegenwoordigt die vereniging. In de nieuwsbrieven worden de leden met regelmaat op de hoogte gehouden van de activiteiten van het bestuur en daaraan gelieerde ‘kerngroepleden’, die zich inspannen voor een specifiek onderwerp. Indien er leden zijn die het niet eens zijn met een bepaald standpunt of activiteit, of die – liever nog – mee willen helpen, kunnen zij zich te allen tijde melden via het bekende mailadres: info@onsmooiepe.nl.
Een ander lid reageert dat hij zich goed voorgelicht acht en dat niet van het bestuur gevraagd kan worden voorafgaand aan elk standpunt of handeling namens OME het gevoelen van de leden in te winnen. Dat is ook niet zoals het in de statuten is geregeld.
Tot slot is de ervaring van het bestuur dat er na het zenden van een nieuwsbrief sporadisch wordt gereageerd en tot heden nooit dat men het ergens niet mee eens was.
Wel wordt herhaald dat het wenselijk is dat meer leden zich melden om zich namens OME in te zetten.

Centrumplan Gemeente Epe
Ben geeft aan de hand van een Powerpoint (PPT)-presentatie een overzicht van de plannen die de gemeente heeft om het centrum voetgangers-vriendelijk te maken. Het gaat deze ledenvergadering nu enkel om de vraag of de afsluiting van het centrum gedurende het hele jaar moet gaan gelden of uitsluitend van 1 april tot 1 oktober. Deze laatste optie is door de middenstand naar voren geschoven.
Vanuit de leden worden een aantal randvoorwaarden genoemd die goed geregeld moeten worden alvorens er überhaupt tot afsluiting (welke variant dan ook) wordt besloten:
• Waar wordt sluipverkeer verwacht en hoe wordt dit ontmoedigd?
• Handhaving door Buitengewone Opsporings Ambtenaren (BOA’s) lijkt nagenoeg afwezig: hier    zal stevig op moeten worden geïnvesteerd met name ten aanzien van speed-, fat- en e-bikes        die over het voetgangersgebied fietsen,
• Wat gebeurt er met de invaliden-parkeerplaatsen in het af te sluiten gebied?
   Voordeel is dat er geen auto’s met knipperende lichten meer zullen staan op de Hoofdstraat         bij Action, Kruidvat e.a. winkels.
Aan de ALV wordt de vraag voorgelegd welk advies OME aan de gemeente zal geven: afsluiting van het centrum gedurende het hele jaar, of enkel gedurende het toeristenseizoen van april tot oktober? Een meerderheid van de leden stemt vóór afsluiting gedurende het hele jaar, mits de hierboven genoemde randvoorwaarden goed zijn geregeld.
(Red.) Inmiddels heeft het bestuur hierover bijgevoegde brief geschreven aan de raadsleden en het college van B&W.

K.C. van Neslaantje
Coos Paulusma vertelt over het idee van de wethouder Annemiek van Loon, om het K.C. van Neslaantje een opknapbeurt te geven als onderdeel van een zgn. ‘groene slinger-wandelpad’ door Epe. Bij de uitvoering hiervan zijn een aantal verenigingen en individuele leden betrokken geweest: zo heeft dorpshistoricus Jan Paasman uit het archief documenten boven water gehaald waaruit de schenking van enkele stroken grond in 1925 aan de gemeente Epe door de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen te Epe bleek. Aan die schenking waren een aantal duidelijke voorwaarden verbonden: ‘dat ze voor het publiek verkeer en vrije wandeling zullen blijven bestemd en onderhouden’. De werkgroep heeft René Harleman van Adviesbureau Ruimte voor Advies benaderd, die belangeloos een ontwerp voor het opknappen van het laantje heeft gemaakt en heeft meegedacht over de (on)mogelijkheden van de uitvoering. Samen met vertegenwoordigers van het Sint Anthoniegilde, de Vlinderstichting, de Soroptimisten, Vereniging Natuur en Milieu, Historische Vereniging Ampt Epe en OME is een zgn. ‘kerngroep’ gevormd die het project is gaan trekken.
In september jl. zijn de werkzaamheden uitgevoerd en afgerond.
Een lid van de vergadering spreekt haar complimenten uit, ze vindt het erg mooi geworden. Dit wordt door de vergadering algemeen gedeeld.


Stichting Red de Veluwe en Lelystad Airport
Coos Paulusma neemt als privé-persoon en namens OME deel aan deze actiegroep. Hij vertelt over de huidige stand van zaken en spreekt zijn persoonlijke verwachting uit dat het vliegveld nooit als overloop voor vakantievluchten van Schiphol zal gaan dienen. Schiphol ziet de vakantievluchten graag naar Lelystad vertrekken, zodat de ontstane ruimte opgevuld kan worden met de meer lucratieve intercontinentale vluchten. Op deze manier schiet het milieu er dus helemaal niets mee op. Er komt alleen meer overlast en fijnstof bij. Vliegmaatschappijen kunnen bovendien niet gedwongen worden om van Schiphol te verkassen naar Lelystad.

Paardenvierdaagse
OME heeft hier geen rol. Er is een eigen vereniging die de belangen voor de vierdaagse behartigt. Ben van der Sman heeft als inwoner van Epe op eigen titel een ingezonden brief gestuurd over het feit dat – vanwege het provinciale recreatiezoneringsplan Veluwe – de paardenvierdaagse na 2024 niet meer doorgaat. Ben en enkele leden weten te melden dat inmiddels besloten is dat de Paardenvierdaagse in 2025 toch doorgang zal vinden, maar dan in de maand juli. De verdere toekomst is nog onduidelijk.


ASK (artillerie schietkamp)
OME-lid Gert van der Steen heeft als aanwonende een mail gestuurd aan OME met de vraag of de gewenste uitbreiding door defensie rond het militaire terrein ’t Harde een onderwerp voor OME zou kunnen zijn. Door het bestuur is hij uitgenodigd op de ALV een toelichting te komen geven. Aan de hand van door hem bijgewoonde informatie-bijeenkomsten en een kaart van de plannen wordt duidelijk wat de bedoeling van defensie is. Gert is opgevallen dat in Heerde de gemeente en bewoners zeer betrokken zijn, dit in tegenstelling tot de gemeente Epe. Welk standpunt de gemeente Epe hierover heeft is onbekend.
De op de kaart aangegeven “zoekgebieden” liggen in Natura 2000 gebied, het Zandenbos en in de buurt van de Haelberg en de Ossenstal: het zal dus ook het toerisme van Epe raken. Hoewel het kabinet hier aan zet is, biedt Gert aan om hierover bij de gemeente aan de bel te gaan trekken. De vergadering stemt in met het voorstel dat hij dit namens OME zal gaan doen. Indien er meer leden zijn die zich geroepen voelen zich voor dit onderwerp te gaan inzetten, kunnen die zich melden bij het bestuur.

Uitbreiding fietspad langs de Oenerweg
Ben van der Sman maakt aan de hand van –alweer- een PPT-presentatie duidelijk wat de plannen zijn om het fietsen langs de Oenerweg veiliger te maken. Op zich een heel terecht streven, maar het automatisme van een door de gemeente ingeschakeld extern adviesbureau dat hiervoor 74 bomen moeten worden gekapt, is storend en onnodig. Ben heeft 2 bomensparende alternatieven uitgewerkt op de manier zoals hij dat destijds ook voor de Heerderweg heeft gedaan en die aan de gemeente gestuurd. Op de laatste voorstellen is nog geen reactie ontvangen. OME zal de ontwikkelingen nadrukkelijk volgen.

Rondvraag
•   Een lid wil weten wat de vergadering vindt van de blokkades van het Marktplein? Hij heeft             het  gevoel dat die blokkades er zijn om niet te hoeven handhaven. Hij verwacht dat er om           die reden nog meer blokkades in aantocht zijn. Het gebrek aan zichtbare BOA’s wordt                     nogmaals benoemd.
•  Een lid vestigt de aandacht op het huidige bomenbeleidsplan: dit stamt uit 2010 en dient             nodig geactualiseerd te worden.
•  Er wordt gevraagd of er nieuws is rond de F50 (het snelfietspad naar Apeldoorn). OME houdt        zich met dit onderwerp (nog) niet nadrukkelijk bezig. Iemand weet te vertellen dat de F50 er        niet gaat komen, maar dat het bestaande fietspad naar Apeldoorn zal worden verbeterd.
•  Tot slot vraagt hetzelfde lid als bij het begin van de vergadering opnieuw aandacht voor het         feit dat het bestuur de achterban beter moet raadplegen.

De voorzitter bedankt iedereen voor zijn/haar aanwezigheid en sluit de vergadering.